Printen of schilderen?

Wat werkt het beste? Printen of schilderen op linnen, glas, hout, aluminium, etc?

Printen

In veel gevallen wordt gekozen voor printen. Omdat het goedkoper is, sneller, toegankelijker en beter geschikt voor massaproductie. Daarnaast zijn er geen speciale vaardigheden voor nodig buiten technisch inzicht waarmee de printers het gevraagde eindproduct kunnen produceren.

Als persoonlijk cadeau is een print zeker een uitkomst, bedrijven zoals IXXI spelen hier handig op in en bieden ontzettend veel mogelijkheden en creatieve oplossingen. Zowel bedrijven als particulieren maken gebruik van de creatieve mogelijkheden van hun printservice en hun duurzame systeem. Ook kunstenaars en designers zijn vertegenwoordigd in hun uitgebreide assortiment:

printen of schilderen?
ixxi-lotte-derks

Een afbeelding op een materiaal naar keuze is voor iedereen makkelijk te realiseren. Door simpelweg je foto of afbeelding te uploaden en te versturen heb je binnen enkele dagen je persoonlijke schilderij in huis. In elke gewenste afmeting, op elk gewenst materiaal en tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Ook ik maak vaak gebruik van printservices. Soms zelfs voor een kunstwerk omdat het anders onbetaalbaar wordt voor de opdrachtgever.

Een goed voorbeeld van een geslaagde kunstprint is te vinden bij watersportvereniging Neptunus. Voor hen heb ik onderstaande afbeelding(en) ontworpen en laten printen op plexiglas. Deze afbeelding bestaat uit 16 prints op plexiglas van ieder 40 x 40 cm die samen een kunstwerk vormen van 181 x 181 cm. De prints zijn bewust onregelmatig bevestigd om er symbolisch een weerspiegeling in water er mee uit te beelden.

printen of schilderen?
“Jack Beton” door Karin Bonnemaijers

De vraag: “printen of schilderen”, werd voor dit project beantwoord met “printen”, vanwege een 3-tal doorslaggevende factoren:

  • De prijs
  • Tekst in de afbeelding (schilderen is minder strak en erg arbeidsintensief)
  • De grootte van het kunstwerk en de keuze voor mozaïek in plaats van één grote afbeelding.

Schilderen

Ook voor kleinere projecten op glas op plexiglas heb ik nagedacht over printen of schilderen.

Voor een portret op glas van 3 volwassen kinderen in een afmeting van 30 x 17 cm heb ik de proef op de som genomen. Ik heb het portret met de hand geschilderd, maar ook laten printen. De print zag er best goed uit, maar in kwaliteit écht niet te vergelijken met het handgeschilderde portret.  De achterkant blijft altijd grauw-wit, en de kleuren zijn minder intensief!  De schaduwwerking is in de geprinte versie een stuk minder, om dat de inkt veel minder dik is als verf. Printinkt is mat en verf meestal glanzend, en dat verschil zie je ook.

detail van de achterkant van print op glas

en de kleuren zijn minder intensief!  De schaduwwerking is in de geprinte versie een stuk minder, om dat de inkt veel minder dik is als verf. Printinkt is mat en verf meestal glanzend, en dat verschil zie je ook.

detail van de voorkant van een print op glas, aan de achterkant van het glas geprint

De prijs voor het printen van een kleinere afbeelding op glas is wel goedkoper, maar ook weer niet zoveel goedkoper dan het arbeidsintensievere schilderen.

De vraag: “printen of schilderen”, werd voor dit project beantwoord met “schilderen”, vanwege een 3-tal doorslaggevende factoren:

  • het geringe prijsverschil
  • de lelijk wit/grijze achterkant
  • de minder sprekende en minder heldere kleuren

Hartegroet,

hartegroet

Karin Bonnemaijers

Printen of schilderen?