Welke verf?

In 2003 had ik een plannetje om een schilderij te maken op glas. Omdat het materiaal al bekend was restte alleen nog de vraag: met welke verf ga ik op het glas schilderen?

Eerste glazen schilderij.

Het ging om een eerste experiment, een portret van mijn eigen 2 bloedjes. Omdat ik iets kleurrijks en apart aan de muur wilde. Van glas! Voor het glas was ik heel brutaal langs gegaan bij een plaatselijke glas groothandel, die ter plekke voor mij gratis 2 platen glas sneden van ongeveer 80 x 80 cm. Die supervriendelijke ad ad hoc actie van de glassnijders van ACG Glas is dus nog steeds zichtbaar, de platen glas zijn namelijk niet helemaal haaks gesneden 😉.

Ik had het glas en ik had de afbeelding, maar welke verf voor glas? Een eerdere uitverkoop aanschaf bij het Kruidvat van een kleine doos met tubetjes acrylverf gekocht bracht uitkomst.

welke verf?
St Maries Acrylverf

Maar ik had nog geen idee en had er toen ook nog geen last van dat deze verf in 3 lagen aangebracht moest worden voor het dekkende resultaat wat ik voor ogen had. Ik was tevreden over het visuele resultaat en vooral over de intensiteit en helderheid van de kleuren.

welke verf?
Eerste glazen schilderij

De verfkeuze bleek dus goed uit te pakken voor de eerste keer schilderen. En nu, jaren later, zijn de kleuren nog net zo mooi. Dus kan ik wel zeggen dat het om een goede kwaliteit acrylverf gaat. Het Kruidvat verkoopt deze verf van het merk St Marie’s overigens niet meer, maar na jarenlang speuren op internet is hij nu te koop in Nederland.

Ik kreeg veel complimenten over de 2 schilderijen maar het zou nog wel even duren voor ik opnieuw op glas schilderde.

Tweede schilderij op glas, welke verf?

fase 1

Het overlijden van mijn veel te jonge neefje ☹ vandaag precies 14 jaar geleden ☹ maakte dat ik me machteloos voelde. Ik wist niet wat ik kon doen om mijn zusje en haar andere kids te helpen en het verdriet te verzachten. Desondanks wilde ik wel iets DOEN. Dus uit onze schuur een paar potten verf van de bouwmarkt tevoorschijn gehaald. In de kleuren rood wit en blauw (geen vaderlandsliefde, maar maritieme voorkeuren), en ook had ik nog een glazen schilderijlijst liggen.

fase 2

De glasplaat werd plat op tafel gelegd en ik begon zijn portret te schilderen. Omdat ik merkte hoe soepel deze verf te verwerken was op glas, heb ik heb uren achter elkaar zitten verven. En dat voelde als een soort van bezigheidstherapie. En tijdens het schilderen ontstond het idee om het uiteindelijke portret aan mijn zusje te geven. Zodat haar zoon bij het afscheid toch symbolisch aanwezig zou zijn….

fase 3

Dat glazen portret (om privacyredenen geen foto toegevoegd) heeft tijdens de begrafenis op zijn kist gestaan. Daarna werd het portret op zijn graf gezet totdat de uiteindelijke grafsteen klaar was. Dat was mijn manier van íets doen…..
Dit beladen portret leerde mij dat de verf die je in de bouwmarkt haalt om je deuren of kozijnen mee te schilderen precies de juiste verf is voor het schilderen op glas.

Experimenteren met schilderen op glas.

Intussen heb ik al 10 jaar experimenteren met verschillende verfsoorten op glas en plexiglas (acrylaat) en verf achter de rug.

Welke verf?:

Acrylverf (of polymeerverf) voor kunstschilders: Geschikt,
maar kies wel voor een kleurechte kwaliteit!

Voordelen: korte droogtijd, in kleine hoeveelheden en in alle denkbare kleuren te koop, geur- en oplossingsmiddelarm, in water oplosbaar, geschikt om effecten te maken in een combinatie van een dekkend en een transparant resultaat.
Nadelen: niet goed dekkend, zeer krasgevoelig, niet slijtvast, niet weerbestendig, dik en niet vloeiend. Bij een keuze voor transparantie is de kwastaanzet zichtbaar.

Olieverf voor kunstschilders: Geschikt

Voordelen: in kleine hoeveelheden en, in alle denkbare kleuren te koop, geschikt om effecten te maken in een combinatie van een dekkend en een transparant resultaat.
Nadelen: niet goed dekkend, extreem lange droogtijd, zeer krasgevoelig, niet slijtvast, niet weerbestendig, dik en niet vloeiend, meerdere lagen nodig voor een dekkend effect, niet reuk- en oplossingsmiddelarm. niet in water oplosbaar. Bij een keuze voor transparantie is de kwastaanzet zichtbaar.

Acrylverf van de bouwmarkt of verfspecialist: bijzonder goed geschikt voor binnen (Kies voor een dubbel dekkende variant)
Bij voorkeur Sigma S2U Nova Gloss, watergedragen

Voordelen: goed dekkend, korte droogtijd voor kleinere afbeeldingen, in alle denkbare kleuren te maken bij de verfspecialist, geur arm, oplossingsmiddelarm, in water oplosbaar, redelijk slijtvast en makkelijk vloeiend.
Nadelen: krasgevoelig, niet helemaal slijtvast, niet weerbestendig, snel drogend voor grotere afbeeldingen, niet in kleine hoeveelheden te verkrijgen. Moeilijk transparant te verwerken. Droogt niet helemaal hoogglanzend op. Gevoelig voor zonlicht. Niet geschikt voor buiten!

Alkydverf van de bouwmarkt of verfspecialist: bijzonder goed geschikt, voor binnen en buiten (Kies voor een dubbel dekkende variant)
Bij voorkeur Sigma S2U Allure Gloss, hoogglans

Voordelen: bijzonder goed dekkend, langere droogtijd voor grotere afbeeldingen, in alle denkbare kleuren te maken bij de verfspecialist, slijtvast, bijzonder makkelijk vloeiend, blijvend hoogglanzend, weerbestendig en dus geschikt voor buiten!
Nadelen: langzaam drogend voor kleinere afbeeldingen, niet reuk- en oplossingsmiddelarm, niet in kleine hoeveelheden te krijgen. Moeilijk transparant te verwerken.

Hartegroet,

hartegroet

Karin Bonnemaijers


Welke verf?