Inspiratie

Inspiratie

Via mijn e-mail ontving ik een uitnodiging voor de opening van B5 in ’s-Hertogenbosch. Die uitnodiging ontving ik van “ongekend”. Alleen de uitnodiging al was een inspiratie!

Maar eerst even wat meer achtergrondinfo over Ongekend, de organisator van collab collide collapse Zij benaderden mij kort geleden om deel te nemen aan collab collide collaps en dus om gedurende 3 maanden samen te gaan werken met een 2e jaars student van de kunstacademie St Joost te ’s-Hertogenbosch.

De contacten met één van de studenten zijn inmiddels gelegd. Over de voortgang en over de inspiratie die hieruit zal voortkomen vertel later wel wat meer.

Enfin, mijn e-mailadres stond op de mailinglijst van “ongekend”, en dus ontving ik de uitnodiging voor de opening van B5.

inspiratie

Ik had nog nooit van ongekend, de Academie voor Beeldvorming, B5 en van de kunstenaars in de uitnodiging gehoord. Ik wist eigenlijk niet eens zeker dat het om kunstenaars ging.

Uit de uitnodiging (zie hierboven) kon ik ook helemaal niet opmaken wat nou de bedoeling was, gewoon geen idee wat ik ervan moest denken.

Maar ik was wel geïntrigeerd. De uitnodiging gaf mij toch de inspiratie om te gaan, dus ik ging!

Bij de locatie van B5 aangekomen werd ik hartelijk ontvangen. In een ruimte die een oude gymzaal bleek te zijn. Al heel snel, door fijne gesprekken met de aanwezige kunstenaars, geïnteresseerden, en een cultuurambtenaar werd duidelijk waar het nou eigenlijk allemaal om ging.

inspiratie
inspiratie

Een aantal alumni werkten in deze oude gymzaal die was omgetoverd tot atelierruimte. Delen van die ruimte worden als atelier ter beschikking gesteld aan (nog net niet) recent afgestudeerden van de kunstacademie St. Joost in Den Bosch. Om in te werken, te experimenteren en te exposeren.


Nou heb ik zelf mijn eigen, dubbele, atelier en expositieruimte aan huis. Ik was me er dus niet bewust van dat het blijkbaar moeilijk is om atelieruimte te vinden. Dat is mij wel duidelijk geworden die avond. En ook hoe bevoorrecht ik ben dat ik die luxe wel heb.
Sterker nog, ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoe jonge kunstenaars vandaag de dag werken, wat ze maken, en wat hun drijfveren zijn. Ik kom amper m’n atelier uit en ben altijd bezig met het maken of het verzinnen van kunst, of beter gezegd m’n eigen kunstje.

Ik werk ook bijna altijd in opdracht, en heb dus weinig of geen contact met andere kunstenaars. Ik zie kunst van anderen wel regelmatig, maar dan omdat ik er in het dagelijkse leven toevallig mee in aanraking kom.   .  Naast het maken en verzinnen van m’n eigen kunstje besteed ik ook veel tijd aan het ontwikkelen van allerlei vaardigheden. Die helpen mij de kwaliteit van mijn werk te verbeteren wat een leuke en leerzame bijkomstigheid is.

Maar alle cursussen, opleidingen en workshops van de afgelopen jaren hebben mij niet zo’n enorme inspiratie gegeven als mijn korte bezoek aan B5 afgelopen donderdag.
Wat een eye-opener!
Tijd om uit m’n coconnetje te komen meer om me heen te kijken. Me te laten inspireren door anderen.

Deze week kreeg ik mijn inspiratie van de kunstenaars van B5: Jos Merkx, Thomas Dekker, Anne van den Berg, Timon Prospér en Rob Heesbeen. Prachtig werk maken ze!

Waarom ik juist door Timon Prospér zo geïnspireerd werd lees je in de volgende blog.

Hartegroet

hartegroet

Karin Bonnemaijers

Inspiratie
Tags: