Glas en water

Glas en water

Omdat ik al langer dan 10 jaar met glas werk vind ik het leuk om ook met jou van alles over mijn liefde voor glas en water te delen. Mijn visie en missie:

Ik ben gefascineerd door glas omdat het lijkt op water. Op stilstaand water dan…. De eigenschappen van glas en stilstaand water zijn bijna hetzelfde. In ieder geval zijn glas en water allebei transparant, weerspiegelend, helder, kleurloos, en hoogglanzend.

Als ik de lucht weerspiegeld zie in glas en water zie ik in feite dubbel zo goed hoe mooi onze aarde is. Zelfs in spiegelbeeld. En in mijn schilderijen zie ik natuurlijk mijn geschilderde afbeelding. Maar ook een weerspiegeling van alles daar omheen. Zo kan ik de omgeving onderdeel laten worden van het schilderij, en het schilderij weer onderdeel van de omgeving. Sterker nog, ze hebben allebei een enorme invloed op elkaar, en dat vind ik magisch.

Weerspiegeling

Voor  een weerspiegeling is altijd glans nodig. De meest zuivere weerspiegeling krijg je via een kleurloze “spiegel. Dus via water en glas.

Een weerspiegeling is trouwens altijd magisch: de weerspiegeling ziet er hetzelfde uit als het origineel, maar schijn bedriegt.

Een weerspiegeling heeft nooit diepte, bestaat slechts uit 2 dimensies. En is natuurlijk altijd in spiegelbeeld.
Eigenlijk kun je de weerspiegeling veel beter bekijken als het originele beeld.

Waarom? :

1. Omdat je juist de dimensie die diepte wordt genoemd kunt
elimineren.
Zo kun je je beter concentreren op de vormen en de kleuren zelf! 

glas en water

De foto hierboven laat dit heel goed zien. Ik weet nog dat ik voor de eerste keer een van de lava grotten op het eiland Lanzarote bezocht. We liepen door een tunnel van lava die uitkwam op een open ruimte. In die open ruimte was een enorme afgrond, waar natuurlijk paaltjes en een omheining omheen waren gezet. En we werden gemaand voorzichtig te zijn om te voorkomen dat we in de afgrond zouden vallen, maar we mochten wel wat dichterbij gaan staan.

En op dat moment gooide de gids een steentje in de afgrond. Wij dachten dat hij dit deed om ons te laten ervaren hoe diep de afgrond wel niet was. Maar wat bleek: het steentje veroorzaakte een rimpeling in het water. Daardoor beseften we dat we naar een ondiepe plas stilstaand water keken die het plafond boven ons en de wanden naast ons weerspiegelde. Een hele bijzondere ervaring!

Dus, glas en water! Ze hebben nogal wat bijzondere eigenschappen.

De volgende keer vertel ik je hier meer over.

Hartegroet,

hartegroet

Karin Bonnemaijers

Glas en water