epoxy en glas

Epoxy en glas combineren?

Na een aantal maanden experimenteren weet ik zeker dat dat kan! Epoxy en glas zijn te combineren.

epoxy en glas

Hierboven zie je een foto van het resultaat: een Kaatje (Karin’s Kleine Kunst Kadootje 
Dit is een glasscherf die door mij beschilderd is. Deze keer niet in spiegel-beeld, maar gewoon op de voorkant van het glas. Daarna is er epoxy over het glas heen gegoten.  

In een uitsparing van het glas is extra epoxy gegoten. In die gevulde uit-sparing is een gaatje gemaakt, zodat je dit Kleine Kunst Kadootje kunt op-hangen.  Het resultaat ziet er geweldig uit! Tijdens het gieten van de epoxy “stopt” de epoxy met lopen op het moment dat hij de randen van het glas raakt. Daardoor krijg je een mooie ronding over het glas. Natuurlijk zijn de scherpe randen van de scherf van te voren al geslepen.

Doordat het glas zo’n gladde oppervlakte heeft ontstaan er ook geen lucht-belletjes in de epoxy. Het resultaat is dus een hele gladde heldere transpa-rante glazende laag over het glas heen, die er ook nog eens uitziet alsof het glas en de epoxy één zijn.

Maar:

  • De combinatie glas – epoxy is niet geschikt voor buitenshuis
  • Glas en epoxy gaan geen sterke verbinding met elkaar aan
  • De epoxy zal op den duur vergelen, waardoor de oorspronkelijke visuele eigenschappen van het glas worden aangetast.

Natuurlijk heb ik geprobeerd om glazen hangers te maken voor aan een ketting. Mini-schilderijtjes van glasscherven met een laag epoxy zien er fantastisch uit!

epoxy en glas

Toch, en helaas, zijn ze niet (lang) draagbaar. Na 2 weken onafgebroken dragen komt de laag epoxy los van het glas. Dit komt naar mijn mening door transpiratievocht, huidvet, temperatuurverschillen, etc. etc.

Conclusie:

Epoxy heeft uiteindelijk niet de eigenschappen die voor mij zo belangrijk zijn.

Het werken met epoxy laat ik dus voortaan over aan de experts op dat ge-bied.
En er zijn hele leuke kleine (en grotere) kunst kadootjes te koop met epoxy. De materialen die worden gebruikt krijgen een prachtige glanzende en hoogglanzende laag. Daardoor worden de kleuren veel intenser, wordt de afbeelding veel scherper, en ontstaat er extra diepte ! Kijk maar eens bij jeetje design voor een aantal fantastische voorbeelden!

epoxy, keramiek, tekening en echte bloemetjes

De prachtigste wanddecoraties worden daar gemaakt.

Ze zeggen weleens: “schoenmaker blijf bij je leest”.
Dus: ik blijf gewoon lekker schilderen, en ga door met het maken van mijn glasschilderijen.

Hartegroet,

hartegroet

Karin Bonnemaijers

epoxy en glas