Een ander perspectief.

Zoals beloofd vorige week meer uitleg over Timon Prospér. Onverwacht liet deze jonge en net afgestudeerde student mij een heel ander perspectief zien.

Ik maakte een praatje met hem bij één van zijn installaties. Op het eerste gezicht zag die installatie er niet zo indrukwekkend uit. Zijn gesprek met mij was dat wel. Hij vertelde mij veel over zijn werk, en daar door ook over zijn gedachtegang over heel veel diverse onderwerpen.

De installatie waar we bij stonden te praten intrigeerde me enorm. Niet zo gek, want de installatie had in ieder geval met water te maken. Water, mijn muze …..

een ander perspectief

Een tafelhoge bak, daar stonden we naast, en bij een grondige visuele inspectie van mijn kant uit begreep ik al snel het doel. De bak was opgebouwd uit 4 gesloten zijwanden ,simpel gezegd. Met daarop een dunne plaat plexiglas (acrylaatglas, materiaal wat ik behoorlijk goed heb leren kennen de afgelopen jaren).

Toen Timon het water met zijn hand in beweging bracht kreeg ik een schouwspel te zien wat ik nog nooit had gezien. Niet in het water, nee, dat zou te simpel zijn. Maar wel op het plafond, op de vloer en op de muren.

We kennen allemaal wel de effecten die bewegend water heeft op de omgeving als de zon er op schijnt. Van die prachtige patronen op muren, op boten, op je lichaam, etc. etc. Maar dit was iets wat ik nog nooit gezien had. Patronen op het plafond en de muren die “negatief” leken te zijn aan het bekende effect. Dit kwam omdat het water van onder af belicht werd!

Maar Timon had nog een effect bedacht. !

Boven de plaat met water had hij een installatie gemaakt waar hij regen mee kon simuleren.

een ander perspectief
een ander perspectief

En ja hoor, weer een ander perspectief. De weerschijn van bewegend water op het plafond, nu belicht van ónder het water. De manier waarop vallende druppels dan worden weerkaatst is voor mij een ander perspectief, zelfs een compleet nieuw perspectief.

een ander perspectief
vallende druppels in de bak
een ander perspectief
weerspiegeling op het plafond

Wat een inspiratie. En vooral wat leuk om met Timon hierover van gedachten te wisselen.

Wat mij betreft is Timon een veelbelovend kunstenaar, want het is echt een kunst om mij een nieuw perspectief van water te laten beleven! Het atelier en de expositieruimte van Timon Prospér is te vinden in atelier B5 .

Hartegroet

hartegroet

Karin Bonnemaijers

Een ander perspectief.